Syömishäiriökeskuksen asiakkaaksi

Syömishäiriökeskuksen asiakkaaksi on tervetullut kuka tahansa syömishäiriöistä, syömisongelmista tai paino-ongelmista kärsivä henkilö. Ei ole väliä oletko saanut laihuushäiriö, ahmimishäiriön tai ahmintahäiriön diagnoosin. Apumme ei ole diagnoosista riippuvaa. Hoidamme paljon myös muista ahdistushäiriöistä, masennuksesta ja pakko-oireista kärsiviä henkilöitä, joilla ei ole syömishäiriötä tai syömisongelmia. Meille voi myös tulla erilaisissa elämän taitekohdissa ja kohdatessa tunne-elämän haasteita.

Mikäli olet huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta, voit soittaa Syömishäiriökeskuksen palvelevaan puhelimeen 040 – 411 5481 (050 – 522 0077 svenska). Sinun ei tarvitse tietää millainen apu olisi sinulle tai läheisellesi parhaaksi. Me keskustelemme kanssasi, arvioimme yhdessä tilannettasi ja sopivia palveluja sekä ohjaamme miten tulee toimia apua saadakseen.

Terapiayksikkö

Terapiayksikön asiakkaaksi

Meille voit tulla itse maksavana, Kelan tai vakuutuksen korvaamana tai lähetteellä ja maksusitoumuksella. Kukin vaihtoehto on selitetty tarkemmin alla.

Itse maksavana

Pääset asiakkaaksemme yksinkertaisesti soittamalla ajanvaraukseemme (puh. 040 411 5481) ja varaamalla tapaamisajan. Et tarvitse lähetettä. Jos sinulla on mahdollisuus itse maksaa hoitosi, et tarvitse muuta kuin ajanvarauksen aloittaaksesi hoidon. Aika löytyy useimmiten viimeistään soittoa seuraavalle viikolle, alkuviikon soitolla voi saada ajan samallekin viikolle.

Kelan korvaamana

Jos sinulla on mahdollisuus KELAn korvaamaan psykoterapiaan, tarvitset psykiatrin B-lausunnon ja KELAn hyväksynnän psykoterapiallesi. Tämän jälkeen voit varata ajan KELAn hyväksymälle psykoterapeutillemme. Meiltä saat myös lääkäripalvelut B-lausunnon hankkimista varten.

Vakuutuksella

Jos sinulla on vakuutus, joka korvaa psykiatrisen hoidon sairaanhoitajalla, psykologilla tai psykiatrilla, tarvitset vakuutusyhtiöltäsi maksusitoumuksen hoidon aloittamiseen.

Lähetteellä ja maksusitoumuksella

Voit tiedustella myös kuntasi mahdollisuutta myöntää sinulle maksusitoumus Syömishäiriökeskuksen avohoitoon. Tällöin tarvitset maksusitoumuksen kunnaltasi hoidon aloittamiseen. Maksusitoumuksen myöntää kunnasta riippuen hoitopaikkasi ylilääkäri tai tulosyksikön johtaja. Tätä varten tarvitaan useimmiten hoitavalta lääkäriltä lähete Syömishäiriökeskukseen.

Palvelut ammattilaisille

Kuntoutus- ja hoitoyksikön asiakkaaksi

Kuntoutus- ja hoitoyksikköömme tullaan tavallisimmin kunnan tai keskussairaalan maksusitoumukselle, sillä toimimme osana kuntien hoitoketjuja. Lisäksi Kuntoutus- ja hoitoyksikköön voi tulla EU:n maksusitoumuksella tai itse maksavana. Maksusitoumusta varten tarvitset hoitavalta lääkäriltäsi lähetteen Syömishäiriökeskukseen ja alueesi terveydenhuollon ylilääkäriltä tai tulosyksikön johtajalta maksusitoumuksen hoidon aloittamiseksi.

Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan Syömishäiriökeskukseen paikan päälle ja keskustelemaan hoitajien ja hoidossa olevien asiakkaittemme kanssa siitä, millaista hoitomme on. Tutustumaan voi tulla, vaikka maksusitoumuksen saaminen ei olisikaan vielä ihan varmaa.

Lisätietoa saat osastonhoitajaltamme Minna Maisalmelta tai apulaisosastonhoitaja Aino Peltoselta numerosta 040 412 2976.

Usein kysytyt kysymykset

Kenen puoleen kääntyä?

Kun huomaat, että sinulla on syömishäiriö, syömiseen tai painon hallintaan liittyviä ongelmia ja päätät hakea itsellesi apua Syömishäiriökeskuksesta, voit soittaa suoraan ajanvaraukseemme (puh. 040 411 5481) ja varata itsellesi ajan. Ajan varaaminen on helpoin tapa lähteä liikkeelle. Olet lämpimästi tervetullut meille matalalla kynnyksellä. Diagnooseja et tarvitse. Me autamme sinut alkuun myös maksusitoumukseen liittyvissä prosesseissa. Jos tarvitset lähetteen maksusitoumusta, vakuutusta tai KELAn korvaamaa psykoterapiaa varten, Syömishäiriökeskuksen lääkäri auttaa sinua mielellään tekemällä arviot ja kirjoittamalla tarvittavat lausunnot. Näitä varten voit varata Syömishäiriökeskuksen ajanvarauksesta itsellesi ajan etkä tarvitse tähän lähetettä.

Voit myös aloittaa lähimmästä lääkäristä tai hoitajasta, jonka luona olet tottunut asioimaan tai jonka vastaanotolle sinulla on helppo pääsy. Tällainen voi olla esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai –lääkäri, terveyskeskuslääkäri tai työterveyshoitaja tai –lääkäri. Kerro hänelle tilanteesi ja hoitotoiveesi ja pyydä lähete lääkärille, joka voi kirjoittaa sinulle tarvittavat lausunnot ja lähetteet.

Haluatko kuulla lisää?

Syömishäiriökeskuksen ilmainen palveleva puhelin: 040 411 5481 (på svenska: 050 522 0077)


1.2.2017