Ahmintahäiriössä (Binge Eating Disorder eli BED) henkilö kärsii hallitsemattomista ja pakonomaisista ahmintakohtauksista. Ahmintahäiriö on yleinen aikuisilla, mutta sitä esiintyy myös jonkin verran nuorilla. Ahmiminen voi tulla kohtauksittain tai henkilö voi syödä päivän mittaan jatkuvasti, lähes tauotta. Syöminen voi olla nopeaa ja se loppuu tavallisesti vasta vatsan ollessa epämukavan täynnä. Syömisen kimmokkeena ei tavallisesti ole nälkä, vaan esimerkiksi ruoan himo, vaikea tunne tai syötävän näkeminen. Sairastunut usein häpeää runsasta syömistään ja syö tästä syystä mieluiten yksin. Syömisen jälkeen hän tuntee usein itsensä masentuneeksi ja pettyneeksi. Ahmintahäiriössä ei tavallisesti ilmene ahmimishäiriölle eli bulimia nervosalle tyypillistä oksentamista.

Oireilun alkamisen muodot ovat hyvin yksilöllisiä. Toiset kokevat kärsineensä ylisyönnistä lähes koko elämänsä, toisilla ylisyöminen liittyy jostakin traumaattisesta tapahtumasta selviämiseen, toisilla muu elämäntapahtuma on voinut laukaista ylisyömisen ja monet eivät oikein edes tunnista mistä ahmiminen on lähtöisin.

Ahmintahäiriöön liittyy tavallisesti masennusoireita, ahdistusta ja epätoivoa. Noin puolet ahmintahäiriötä sairastavista on ylipainoisia. Ahmintahäiriö aiheuttaa keholle suurta rasitusta, mikä näkyy esimerkiksi rytmihäiriöinä, ylipainona, korkeana kolesterolina, vatsakipuina ja ruoansulatuselimistön ongelmina.

1.2.2017